Проф. Андрю Баум е експерт по недвижими имоти и автор

...
 Проф. Андрю Баум е експерт по недвижими имоти и автор
Коментари Харесай

Проф. Андрю Баум: Пазарът на имоти изостава от новите технологии

 Проф. Андрю Баум е специалист по недвижими парцели и създател на изследвания и книги в тази област. Името му е обвързвано с управителни позиции и съвещания в CBRE, Prudential, Newcore Capital Management, Oxford University и Henley Business School - Reading University, Англия. 
Проф. Баум е основен посетител преподавател на Четвъртия професионален празник на брокерите и сътрудниците на недвижими имоти „ Inspire to Higher “ , който събира на едно място в София на 27 октомври специалистите в бранша.

По време на събитието проф. Баум ще разяснява въпроса по какъв начин технологиите завземат недвижимите парцели и бизнесите, свързани с тях, какви финансови промени се чакат в цяла Европа и по какъв начин това ще окаже въздействие на локалните пазари на недвижими парцели. Потърсихме го с няколко въпроса по тематиката.

- Проф. Баум, задоволително бързо ли се развива пазарът на недвижими парцели, с цел да е в крачка с новите технологии?

- Не – хората, които работят в бранша на недвижимите парцели, са консервативни, а покупко-продажбите с парцели включват огромни суми пари, заради което вложителите и купувачите на жилище би трябвало да бъдат предпазени. Това забавя нововъведенията.

- Кои са главните сфери, в които технологиите въздействат от ден на ден на пазара на парцели?

- В разнообразни насоки са. Така да вземем за пример умните технологии въздействат върху енергийната успеваемост, а онлайн рекламата – върху споделената стопанска система (Airbnb например). Също и върху привличането на капитал и набирането на средства посредством групово финансиране (т. нар. краудфъндинг ).

- Какви умения би трябвало да има един брокер на парцели, с цел да е убеден, че е осведомен с последните софтуерни трендове и няма да изостане?

- Той или тя би трябвало да схваща и да умее да употребява услуги, свързани с онлайн маркетинг и разгласи, да е осведомен с виртуалната и разширената действителност. Скоро идва и времето на умните контракти, цифровите подписи и блокчейн технологията. И въпреки всичко главното преимущество ще останат уменията за връзка и продажби.

- Как си визиите подготовката и реализацията на една договорка с парцел в бъдеще, да речем след 20 години? Ще се трансформират ли и по какъв метод главните способи за това?

- Блокчейн технологията ще улесни осведомителните регистри зад умните контракти и регистрацията на покупко-продажби.

- Автор сте на книга със препоръки за вложения в парцели в световен мащаб. Има ли съществени общо използвани насоки и тактики, които бихте предложили на вложителите при вземането на решение за инвестиция в парцел, без значение в кой завършек на света?

- Да – прочетете книгата или елате на моите лекции! Няма бърз отговор.

- Къде е България на международната и европейската карта като капиталова дестинация? Какви вложители смятате, че би могла да притегли?

- Глобалните вложители се концентрират върху огромни пазари, което значи, че по-малките страни би трябвало да бъдат обсъждани като част от един районен блок. В случая с България това е Централна и Югоизточна Европа. Този район към момента не е атрактивен, само че доста високите цени на други места в Европа в последна сметка ще насочат капитала към него.

- Какво може да трансформира България от разрастващ се пазар в атрактивна капиталова дестинация? Какво стопира вложителите?

- Прозрачност, вероятности за растеж, постоянна валута и съблюдаване на законите. Ето какво написа в показателя за бистрота на пазарите на парцели на консултантската компания JLL за 2016 година:

В Централна и Източна Европа не престават да се следят обилни усъвършенствания на прозрачността, като Полша си доближава до категорията „ Силно транспарантен пазар “ и се нарежда измежду основните страни от Западна Европа. Освен това България, Словения и Сърбия са измежду петте страни, постигнали най-силно усъвършенстване в тазгодишното изследване в международен мащаб. Напредъкът в качеството и честотата на оценките, както и по-яснте пазарни данни за пазарите в ЦИЕ способстват за това усъвършенстване.

Доклади като Барометъра на KPMG за кредитирането в бранша на парцелите (Property Lending Barometer) акцентират растящата досегаемост на данните за отговорностите в района с съответен фокус върху пазарите в ЦИЕ.

- Какво стопира вложителите?

- Валутният риск, корупцията, дребният размер, непрозрачността на пазарите.

- България е страна със мощно негативни демографски трендове - понижаване и застаряване на популацията. Как очаквате това да се отрази на пазара на парцели в дълготраен проект?

- Не добре. Като цяло това е неприятна вест, само че е добра за нишови браншове от пазара на парцели като домовете за настаняване на възрастни хора, медицински центрове и прочие Това са браншове, които би трябвало да развивате.
По публикацията работиха: автор Десислава Попова, редактор Бойчо Попов
Виж всички публикации от http://www.investor.bg-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР